Op 1 april 2017 sluit de vaste locatie voor de trioconcerten o.l.v. Bert van Erk, jazzcafé Alto in de Kleine Kromme Elleboog, om plaats te maken voor appartementen. Een verlies voor de stad Groningen, jazzcafé Alto heeft mede door de concerten van de stichting jazz in Groningen in korte tijd een naam opgebouwd, ook onder jazzmuzikanten.
Het einde van Alto wordt “gevierd” met een door de SJIG georganiseerd muzikaal afscheidsfeest.
Martinus
Per 1 januari is Brouwerij Martinus het nieuwe – en het enige – onderkomen van de SJIG. Het bestuur is zeer blij met de plek: een mooie huiskamersfeer maar toch ruimte voor zo’n 80 jazzliefhebbers, enthousiast personeel en ook de eigenaren zien het helemaal zitten om jazzconcerten in huis te halen. Niets staat een goede samenwerking in de weg.
Martinus blijkt in de loop van het jaar een gouden greep. Martinus is een zeer geschikte locatie die deels ander publiek trekt, het aantal bezoekers is naar het idee van het bestuur mede door de locatie gestegen ten opzichte van voorgaande jaren en het aantal is ook stabieler dan voorgaande jaren. Martinus trekt ook een echt luister-publiek en in verhouding tot Alto en het Platformtheater meer conservatoriumstudenten.
Bestuursuitbreiding
Het bestuur wordt ook uitgebreid en bestaat nu uit Bertram Dingshoff, Wim van de Vrugt, Willem Schwertmann, Bart Hollebrandse en Marlies Hulzebos. De planning en organisatie van zo’n 20 concerten per jaar, het onderhoud van de website, van facebook en de periodieke nieuwsbrief aan 800 geïnteresseerde jazzliefhebbers kost een hoop tijd en het bestuur wil voorkomen dat er moet worden uitbesteed. Alleen de onderhandelingen en de contracten met muzikanten worden nog uitbesteed, aan freelance medewerkster Mirjam Visser.
Subsidie
De jaarlijkse subsidie van de gemeente bedraagt jaarlijks nog zo’n €10.000 en een deel van de kosten per concerten worden vergoed via de zgn. SKIP regeling (Subsidieregeling kleinschalige en incidentele programmering). De regeling is bedoeld om een gevarieerd podiumkunstenaanbod in Nederland te bevorderen door het op kleine schaal of incidenteel programmeren van voorstellingen en concerten. Met deze subsidies kan de SJIG ruim 20 concerten per jaar organiseren.
2017 is ook het jaar waarin helaas 2 befaamde jazz-vocalisten overlijden: Al Jareau en Gerri Allen. Een paar jaar geleden trad Gerri nog voor de SJIG op in de Muziekschool.
Rockit!
Er is ook goed nieuws te melden: 15 jaar na de Jazzmarathons vindt dit jaar in de Oosterpoort weer een serieus jazzfestival plaats: Rockit, A Journey Into jazz and Beyond. De naam Rockit is ontleend aan de gelijknamige hit van jazztoetsenist Herbie Hancock. Anders dan de Marathon richt Rockit zich vooral – aldus programmeur Joey Ruchtie – op “vernieuwing”.
De eerste editie wordt door elke jazzliefhebber in de stad met enthousiasme ontvangen, want het programma is veelbelovend (maar ook weer niet echt vernieuwend): Herbie Hancock himself, Donny McCaslin (saxofonist die met David Bowie op zijn laatste plaat Blackstar speelde), Ben van Gelder, Avishai Cohen, Boom Tic ~Boom (met pianiste Myra Melford), Jeff Parker, Rob Mazurek en nog veel meer. En het wordt een succes en iedereen hoopt op een vervolg in 2018.
Concerten
Door de geleidelijke vermindering van de subsidiegelden wordt de SJIG gedwongen vooral Nederlandse formaties te boeken, voor buitenlandse jazzformaties is er onvoldoende budget.
Maar er is in Nederland door goede muziekopleidingen gelukkig een goed aanbod van zowel nationale als buitenlandse muzikanten (studenten en gastdocenten) waardoor het toch mogelijk wordt breed en kwalitatief hoogwaardig te blijven programmeren. Vaak een mooie mix van de westers georiënteerde jazz en invloeden van de Balkan en het Midden-Oosten. De Groningse band AVA – met een Italiaanse en Turkse bezetting – is daarvan een mooi voorbeeld.
Alto
In Alto zijn dit jaar nog drie concerten voordat de deuren op 1 april sluiten: Marco Kegel, Efraïm Trujillo en op 30 maart een daverend afscheidsfeest met meerdere muzikanten. Jazzcafé Alto is niet meer. De korte maar roemruchte geschiedenis van het jazzcafé is met hulp van vaste klanten en muzikanten in een mooi boek in beeld gebracht en dat wordt op de laatste avond aan Hugo Beukema overhandigd.
Martinus
Ondertussen wordt er inmiddels gewoon in Martinus geprogrammeerd en vanaf 1 april is dat nog het enige podium van de SJIG. Hoe anders dan enkele jaren geleden toen de SJIG de aandacht (en budget) nog over meerdere podia moest verdelen.
In 2017 zijn er zowel op woensdagavond als op zondagmiddag concerten. Maar de zondagmiddagen blijken kwetsbaar omdat bezoekersaantallen afhankelijk zijn van factoren als het weer, FC Groningen en zondagsmiddagconcerten elders in de stad. En zo kan het gebeuren dat een fantastisch concert van Joris Posthumus met z’n Tokyo’s Bad Boys slechts door een handvol jazzliefhebbers wordt bezocht. Zo weinig dat Wim van de Vrugt na z’n bandintroductie de band vraagt: “Zal ik het publiek ook maar aan júllie voorstellen?” En de band speelt vervolgens een bijna legendarisch concert de aanwezigen.
Op 6 december speelt Rinus Groeneveld in de brouwerij: