Veel gedoe in 1996 en het draait veelal om (mogelijke) kortingen op subsidies.
JazzMarathon
Vanaf dit jaar vindt de JazzMarathon voor het eerst onder verantwoordelijkheid van de SJIG plaats, uiteraard in coproductie met De Oosterpoort en met de NPS (Nederlandse Programma Stichting, de publieke omroep toen). In maart van het jaar is de fusie een feit. De programmeur van De Oosterpoort, Kees van Boven, wordt – bijgestaan door Peter Sikkema en Frederique Cath – de coördinator van de Marathon voor de SJIG.
Muziek en Theaternetwerk
De koepelorganisatie van de jazz-podia, Stichting Jazz in Nederland, vergoedt al jaren een deel van de concertkosten van Nederlandse jazzpodia. In 1996 fuseert de SJIN met het Theater Netwerk Nederland en ze gaan samen verder onder de naam Muziek en Theaternetwerk. Die fusie leidt tot een andere vorm van subsidiëring, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen kernpodia en lumpsum-podia. SJIG wordt vooralsnog als een lumpsumpodium gekwalificeerd en dat betekent een lagere subsidie dan voor kernpodia. Het Netwerk wordt bovendien genoodzaakt flink te bezuinigen op de jaarlijkse bijdragen aan jazzpodia dus ook aan de SJIG.
Minder subsidie gemeente en provincie
Ook de subsidie van de gemeente gaat omlaag. De SJIG heeft daardoor 15% minder te besteden en er moet dus bezuinigd worden, niet op concerten maar vooral op overhead, artiestengages en bureaukosten. Ook de provincie kondigt in de zomer tijdens de voorbereiding van een nieuwe provinciale cultuurnota “De kunst van het evenwicht” aan structureel te zullen bezuinigen op de subsidie voor de SJIG. Niet alleen de SJIG maar ook de gemeente is boos over de aangekondigde bezuinigingen op het Groninger Museum en op de SJIG. De gemeente vindt dat de SJIG zich de afgelopen heeft waargemaakt en dat wordt nu afgestraft met korting op de subsidie. Er volgt een gemeentelijke brandbrief en er is veel discussie in de media. Wethouder Pijlman noemt de voorstellen “onverstandig” Gedeputeerde Meijer moet vervolgens de statenleden later uitleggen dat de aangekondigde bezuiniging op de SJIG en op filmclub Liga’68 wat te voorbarig is geweest. Daarover zal de culturele adviescommissie nog advies worden gevraagd. En volgens Meijer heeft de gemeente een aantal voorstellen niet goed gelezen, volgens haar is de soep niet zo heet als de gemeente denkt dattie is opgediend.
Te besteden
Vooralsnog niets aan de hand lijkt het. Voor dit jaar heeft de SJIG ruim 350.000 gulden te besteden: 160.000 voor de JazzMarathon, 174.000 voor de reguliere concerten, workshops etc. en 27.000 inkomsten uit kaartverkoop.
Concerten en workshops
36 concerten organiseert de SJIG in ’96, de meeste daarvan in De Spieghel, incidenteel op andere locaties zoals het Grand theater als het om grotere of internationale formaties gaat. De capaciteit van Grand is aanzienlijk groter dan De Spieghel. Nieuw zijn de concerten in het Singelhuis aan de Radesingel, dat is verbonden met het conservatorium. De SJIG ziet dat podium als een goede mogelijkheid om conservatoriumstudenten te betrekken bij hun concerten en activiteiten.
Jungle Warriors.
Van de 36 concertn zijn 13 in het kader van het Jungle Warriors project. Een project van gitarist Jan Kuiper en saxofonist Hans Bosch met als doel lokale musici bij mekaar te brengen, muzikale barrières te doorbreken en op zoek te gaan naar nieuwe spannende samenwerkingsverbanden en cross-overs en daarmee tot “nieuwe muziek”. Jan en hans nodigen allerlei muzikanten met verschillende achtergronden en uit diverse muziekscènes uit om deel te nemen aan het project. De muzikanten schrijven en arrangeren samen muziekstukken en ze nodigen gastmuzikanten uit, zoals o.a. saxofonist Odeon Pope en David Murray. Op deze wijze ontstaat in Groningen onder leiding van Kuiper en Bosch en in coproductie met de SJIG “een geheel eigen productiekern”, volgens het SJIG-jaarverslag.
Provincie
De rol van de SJIG bij de concerten in de provincie wordt groter: niet alleen meer financiële ondersteuning en het werkgeverschap voor de muzikanten maar ook de logistieke en technische ondersteuning, onderhandelingen met groepen en de contract-administratie.
In diverse plaatsen zijn concerten, de SJIG neemt ook het initiatief tot de oprichting van een Stichting Jazz in Hoogezand-Sappemeer om de kans op meer subsidie voor concerten daar te vergroten.
FietsTour
De ZJFT vindt dit jaar voor de 10e keer plaats. Het wordt een feestelijke en zonovergoten tour. Maar in de verte hangen dreigende financiële wolken…
JazzMarathon
De eerste Marathon onder verantwoordelijkheid van de SJIG wordt bezocht door 1427 muziekliefhebbers en concerten worden op diverse radiozenders uitgezonden. De SJIG doet verslag van de Marathon in haar jaarverslag:en Renze de Vries in het Nieuwsblad van het Noorden: