Jubileumfeest
De stichting viert haar eerste jubileum, in 1986 bestaat ze 10 jaar. De krant besteedt er aandacht aan en het 10-jarig bestaan wordt gevierd met een festival in De Oosterpoort.
In het Nieuwsblad verschijnt een uitgebreide terugblik van één van de mensen van het eerste uur, Eddy Determeyer, waarin hij na 10 jaar het hoofd van het Cultureel Bureau van de gemeente Groningen nog steeds prijst voor zijn initiatief in 1974 om samen met de lokale jazzscene de jazzstructuur in de stad aan te pakken om het jazzaanbod te versterken. En zoals bekend leidde dat initiatief in 1976 tot de oprichting van de SJIG en tot een enorm aanbod van jazzconcerten in de stad (en inmiddels – 1986 – ook in de omstreken).
Het jubileumfeest vindt op 22 november plaats in De Oosterpoort met optredens van lokale bands en muzikanten: Erik Huele, Kees Post, Fedde’s Gang, het Gerard Ammerlaan Octet, Lobster Three (met Anneke Kappen) en TamTamFanFare. Renze de Vries, die inmiddels Eddy bijstaat om verslag te doen van het aanbod van concerten in de stad, recenseert maandag erop het geslaagd festival in het Nieuwsblad.
Nieuw provinciaal budget
Door een landelijke herstructurering van podiumkunsten vanuit het ministerie van CRM plaatsvindt komt er voor de provincie Groningen plotseling ruim een miljoen gulden extra aan budget beschikbaar. De provincie besluit 900.000 gulden in de pot algemene middelen te stoppen en de rest te verdelen over de pop, jazz- en kamermuziek sector. De SJIG krijgt daarom dat jaar ruim 54.000 extra bovenop het reeds toegekend bedrag en komt de SJIG uit op 80.000 gulden (vergelijkbaar met €62.000 nu).
Best een hoop geld voor jazz denken we nu maar de SJIG had net samen met de muzikantenstichting Zebra uitgerekend, tussen de f100.000 en de f165.000 extra nodig te hebben.
Grand in de problemen
In 1986 heeft het Grand Theater aan de Grote Markt dat sinds een jaar of zes ook jazzconcerten organiseert een begrotingstekort van 11.000 gulden. Net als voorgaande jaren klopt het Grand Theater begin van het jaar bij de provincie aan, die al twee keer eerder uit het Krediet Culturele Aktiviteiten subsidie verleende voor de jazzconcerten in het Grand.
Maar dat wil de provincie niet langer en de gedeputeerde verwijst het Grand door naar de SJIG. Uit het extra budget dat de SJIG krijgt van de provincie moet het tekort van Grand maar betaald worden. “Wij hebben duidelijk een keuze gemaakt,” zegt gedeputeerde Gerard Beukema. “We subsidiëren de stichting Jazz ook voor de podia en dan gaan we daarnaast niet ook nog eens andere activiteiten in die sfeer subsidiëren. Misschien kunnen de stichting Jazz en het Grand tot bepaalde afspraken komen. We hebben in het verleden het Grand al twee keer gesubsidieerd maar dat doen we niet weer. We gaan er van uit dat de Stichting Jazz In Groningen in overleg met het Grand ook het Grand Theater in de programmering gaat opnemen.” Aldus gedeputeerde Beukema in de krant van 9 december dat jaar. Volgens de provincie is dit vooraf met de SJIG besproken maar die weet van niets en het bestuur voelt er niets voor om als doorgeefluik voor Grand te fungeren. SJIG-voorzitter Berry Scholten in reactie op de uitspraken van de gedeputeerde: “Daar kan ik me niks van herinneren en laat ik het maar zo uitdrukken. Dat wij de subsidie’ van het Grand over zouden nemen, daar is nooit over gepraat, nee”.
Concerten
Op 19 februari spelen meerdere bands en gastmuzikanten in De Spiegel: het tuba-quintet uit Brassband De Waldsang uit Buigtenpost, Ad Olivier (trompet, percussie en zang),, Roelof-Jan Brouwer (klarinet) en Piet Hoeksma (gitaar). Maar de hoofdact vanavond is de Noodband die haar eerste lp presenteert, uitgebracht door Swingmaster, toen nog de Kruitlaan.
De Noodband bestaat uit Herman Koster trombone, Frans Vermeerssen, altsaxofoon, Alan Laurillard, tenorsaxofoon en arrangementen, Douwe Kamminga tuba, Gerard Ammerlaan bas en Charles Huffstadt, drums.
Nieuwsblad de volgende dag: “Shopping around heet de nieuwe plaat van de band, “rondkijken,” volgens gedeputeerde Gerard Beukema, die het eerste exemplaar in De Spieghel overhandigd kreeg. “Rondkijken, dat geldt ook voor mij,” voegde hij er aan toe. Maar hij heeft inmiddels wel zoveel in de Groninger jazzwereld rondgekeken, dat hij komende dinsdag in Provinciale Staten met vuur en verve een voorstel zal verdedigen, om voor het werk in de regio van de stichting Jazz In Groningen een bedrag van tachtig mille beschikbaar te stellen.”
In maart een “subliem concert” van het Marty Cook Quartet met Marty Cook op trombone, Jim Pepper op tenorsax en zang, Marc Abrams op bas en John Betsch op drums.
Lou Donaldson moet het in april doen met een op het laatste moment opgetrommelde Amsterdamse invalpianist (Nico Bunink); het Nieuwsblad ziet vooral “routine en wanhoop bij Lou Donaldson”.
Op 11 mei speelt het Jim Snidero Trio (Jim Snidero alt, Tjitzo Vogel bas en Rick Hollander op drum) “pittige bop en lome ballads”.
In juni speelt het Gijs Hendriks-Beaver Harris Quartet (sax resp. drums) in De Spieghel. Beaver is een legendarische free jazz drummer die o.a. met Archie Shepp en Albert Ayler speelde. Gijs Hendriks is een vermaarde Nederlandse saxofonist, maakt mooie platen met o.a. bassist Bert van Erk.