FLYING LOW Arnold Dooyeweerd & Anton Goudsmit


foto’s Marlies Hulzebos

Anderhalve eeuw in een middagje 

Zondagmiddag 19 september was het zover. Eindelijk is er weer een jazzconcert in Brouwerij Martinus. Dit keer zijn er weer andere regels dan de vorige keer. Het publiek mag dit keer niet wisselen van verdieping en de helft van het concert via een groot scherm meemaken, nee hoor, zoveel mogelijk blijven zitten is het devies. Men dient nu zwart-wit-gestippelde codes mee te brengen. Een code die het reeds gekochte toegangsbewijs is en een code die men enkel kan bemachtigen als men geïnjecteerd is, of negatief getest is. Voor sommigen een te hoge drempel, voor andere voldoende vrijheid, of woog men af…willen we ons dit concert door de neus laten boren…? Dacht het niet, dus ik was er.

Het bleek zelfs een primeur! Arnold Dooyeweerd en Anton Goudsmit speelden wel vaker samen, maar dan waren er altijd andere muzikanten bij. De cd moet zelfs nog worden opgenomen, dat staat nog geen week later in het Bimhuis gepland. Geen blazers, geen slagwerkers, geen pianst; best een gewaagde combinatie. Een contrabas en een gitaar, meer is het niet. Ze beginnen rond 1840 in Afrika, de ontdekkingsreis van dr. Livingstone. Noem dat maar ‘geen slagwerk’, Dooyeweerd slaat het ritme op zijn bas en Goudsmit speelt een spannende melodie. Al snel is zijn bekende geneurie te horen.

Alle stukken zijn geschreven door Dooyeweerd. De contrabas voert regelmatig de melodie en de gitaar het ritme, maar dat nemen ze direct daarna zonder moeite van elkaar over. De hoogst mogelijke tonen tovert Dooyeweerd uit zijn contrabas. En Goudsmit houdt het soms bij een herhalend ritme, zodat Dooyeweerd los kan gaan in de melodie. Bij het thema dat Dooyeweerd deed denken aan Maurice Ravel, mag Goudsmit los gaan. Dooyeweerd durft het niet aan om in dat mooie thema te improviseren. Het zijn telkens melodieuze thema’s, maar de improvisaties zijn rijk en tasten niets aan. Bij het stuk quickly gaan de mannen razendsnel, zo snel dat het op de lachspieren werkt. Het publiek is blij, de muzikanten hebben lol, ach wat wil een mens nog meer? Een Venezolaanse wals, dat zou wel fijn zijn. Zonder moeite komen de swingende klanken uit beide instrumenten. Dan een indrukwekkend stuk over de Bijlmerramp, waarbij Dooyeweerd met enorme kracht zijn de snaren van zijn bas raust. Bij het laatste stuk zijn we weer terug in Afrika, zo’n anderhalve eeuw later, het gaat over de vrijlating van Mandela. Ik waan me even in dat Zuidelijk land, het zijn de Afrikaanse klanken die de twee heren zonder moeite spelen. De gewaagde combinatie werkt.

Marlies Hulzebos

 

 

Aankondiging:

foto: Govert Driessen
foto: Rolf Kieft

 

 

 

 

 

 

De kaartverkoop is gestart. Koop nu uw kaartje via: evenbrite.

Line up: Anton Goudsmit (gitaar), Arnold Dooyeweerd (contrabas)

Aanvang : Zondag 19 september, 15:30 uur

Eindelijk mag en kan het weer. Live jazz in Brouwerij Martinus. Arnold Dooyeweerd en Anton Goudsmit bijten het spits af. Een duo dat nog niet eerder samen in de brouwerij te horen was. Een spannende combinatie, zou Dooyeweerd Goudsmit ingetogen laten spelen, of stimuleren zij elkaar tot wilde uitersten? FLYING LOW  noemen zij zich. Waarom precies komen we vast en zeker bij het concert te weten. Ze zullen composities van Arnold Dooyeweerd spelen. Hij trad op met Amerikaanse beroemdheden als Ben Webster, Dexter Gordon, Don Byas, Johnny Griffin, Art Taylor, Kenny Drew en Chet Baker. De Amsterdamse gitarist en componist Anton Goudsmit is een wervelwind van creativiteit, in staat om het publiek te fascineren met zijn sterke groove en unieke muzikale persoonlijkheid. De afgelopen jaren timmerde hij aan de weg met zijn eigen Ton petit, met de nieuwe souljazz sensatie Montis, Goudsmit & Directie en heeft hij de Surf muziek in een jazz jasje gestoken met superband BRUUT!.

Klik hier voor interviews met:

Anton Goudsmit

Arnold Dooyeweerd

Coronamaatregelingen: 

Voor een bezoek van een concert in de Brouwerij Martinus heb je vanaf 7 september naast een geldig concertticket ook een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. 

Dit is een QR-code die je moet activeren door een vaccinatie-, test- of herstelbewijs. De QR-code kun je vinden in de Corona Check-app of, wanneer je geen smartphone hebt, via CoronaCheck.nl. De code is namelijk te printen. De CoronaCheck-app is downloadbaar in de App Store en Play Store. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid voor alle stappen die nodig zijn om van je vaccinatie-, test- of herstelbewijs een geldig Coronatoegangsbewijs te maken.

De 1,5-meterregel wordt niet meer gehanteerd. Wel zijn er vaste zitplekken.

Entree: €15,-