In 1990 zit de SJIG zonder huisvesting, Het huurcontract met De Spieghel is opgezegd, en zelf een pand kopen blijkt onhaalbaar. De SJG laat langzamerhand de hoop op een echt eigen jazzhuis varen.
Overstag
Met lunch café Overstag – het voormalig Filmmuseum – aan het Gedempte Zuiderdiep wordt een huurovereenkomst per 1 september afgesloten, het café moet eerst verbouwd worden voordat ze daar terecht kunnen. Workshops kunnen er niet worden gehouden, die worden voorlopig in het pand van de Noordpool gehouden. De SJIG opent hun nieuwe podium met een jazzfestivalletje op zaterdag en zondag half oktober met optredens van het Roelof Stalknecht Trio, het McPherson kwartet en het kwartet van Lou Donaldson.
Oosterpoort
Het bestuur overweegt een aantal opties voor een tijdelijk onderkomen (driekwart jaar concerten opschorten vindt het bestuur geen optie), waaronder de kleine zaal van De Oosterpoort: De Oosterpoort biedt het gratis aan, er is ruimte voor veel publiek en de SJG kan de keuze voor minder maar kwalitatief betere formaties realiseren. Tegelijkertijd is er ook wel de angst door De Oosterpoort te worden overvleugeld en de eigen SJIG-identiteit te verliezen. De SJIG moet uiteindelijk toch – een hoge – huur betalen aan de Oosterpoort voor de acht concerten die ze er organiseert terwijl de verwachtte bezoekersaantallen tegenvallen. Maar de contacten met de Oosterpoort verbeteren wel door de kortdurende samenwerking de eerste helft van 1990. En er ontstaat een grotere behoefte en noodzaak tot meer samenwerking in de toekomst, niet alleen met de Oosterpoort maar ook met het Grand theater en met De Vrije Hand.
Bestuur
Berrie Scholten heeft geen tijd meer voor zijn bestuurlijke taken bij de SJIG. Kees Jan Stigter volgt hem in de loop van het jaar op als voorzitter en er komen twee nieuwe bestuursleden bij: Laurens Smit Duyzentkunst als secretaris en Alfons Keupink voor publiciteitszaken. Diny Voogd wordt penningmeester.
Henri de Wolffprijs
De prijs is dit jaar voor saxofonist Hans Bosch, een schilderij van Joke Schepers. De prijs wordt medio juni uitgereikt door Berrie Scholten, dan nog voorzitter van de SJIG, in Forma Aktua. In z’n toespraakje refereert Berrie aan getalenteerde Groningse muzikanten die steeds vaker hun heil in het westen van het land zoeken en de teloorgang van de jazzinfrastructuur in de stad door het wegvallen van De Spieghel. Maar zijn hoop is gevestigd op de nieuwe wethouder cultuur, Ypke Gietema, “voor zolang het duurt”.
Stichting Jazzarchief Groningen
In 1990 bedenken Grand Theater-programmeur Marcel Roelofs, gitarist Dick Rusticus en Peter Dijk van de Openbare Bibliotheek dat het tijd wordt het vele filmmateriaal van jazzconcerten in Groningen te verzamelen en te archiveren en ze willen daarvoor de Stichting Jazz Archief Groningen oprichten. Lokale muzikanten als Jenne Meinema (“Ik loop nu 40 jaar mee maar denk je dat ik behoefte heb om dat allemaal terug te horen? Kom nou!.”) en Rein de Graaf (“Als mensen historische opnames willen horen moeten ze maar bij mij thuiskomen”) hebben zo hun bedenkingen over het plan. En ook bij muziekliefhebbers vinden de drie weinig enthousiasme; nog voor de stichting wordt opgericht is ze alweer ter ziele. Jammer.
Concerten
De belastingmaatregelen van “Oort” maken de concerten 6% duurder. De SJIG doet er “slechts” 68 dit jaar, op meerdere locaties: 8 in de Oosterpoort, 12 in Overstag, losse concerten in o.a. Huize Maas en het Grand Theater, 3 educatieve concerten in het Rölingcollege, 23 concerten in de provincie, 11 ZomerJazzFietsTour-concerten en nog 4 jazzcursussen op evenveel zondagmiddagen in Appingedam. De concerten in 1989 worden geprogrammeerd door Rudolf Hidskes, hij volgt Jo Willems op die er om onbekende redenen mee is gestopt. Het eerste concert dat Rudolf boekt is die van Archie Shepp in De Oosterpoort. In de Oosterpoort verder o.a. James Moody en Bariton Madness.
De tweede helft van het jaar in Overstag vooral een Nederlands programma van o.a. Stochelo Rozenberg, (Boelo’s) Klatwerk en Soesja Citroen.
Provincie
Het bestuur is zeer content met de concerten in de provincie: een brede maar “gewaagd moderne” programmering met veel ruimte voor experimenten, toenemende bezoekersaantallen en goede publiciteit. Alleen de educatieve opgave blijft achter en het bestuur vindt dat toch essentieel voor een goede infrastructuur voor jazz in de provincie. Concerten van o.a. het Suriname Music Ensemble, Ben vd Dungen/Jarmo Hoogendijk kwintet en het Gijs Hendriks Kwintet.
ZJFT
Ook over de ZomerJazzFietsTour niets dan lof dit jaar en de hoop is gevestigd dat de Tour meer internationale koers gaat varen. Er wordt inmiddels gesproken over een Engels-Nederlandse editie in 1991.
JazzMarathon
En er is weer een JazzMarathon dit jaar maar daarin geen rol voor de SJIG. De marathon is verspreid over twee dagen met als thema’s Thelonious Monk, “trombonisten als bandleiders”, “Gitaristen over Captain Beefheart” en “Nieuws uit New York”. Dat wordt ingevuld door o.a. pianisten Michiel Braam, Misha Mengelberg + ICP-orkest, Guus Janssen, Cecil Taylor en Gerri Allen, trombonist Willem van Manen, saxofonisten Steve Coleman en Greg Osby, gitaristen Derek Bailey en David Gillmore en drummer Paul Motian.