DUBBELCONCERT: KLOMP Ilja Reijngoud en Lucas van Merwijk + Simon Rigter TRIO

Werelden van verschil

Duo Ilja Reijngoud/Lucas van Merwijk en het Simon Richter Trio, Brouwerij Martinus, Groningen, 30 maart 2022

Een wereld van verschil. Een duo dat grossierde in extraverte improvisatie-erupties en een trio dat introverte kamerjazz serveerde. Trombonist Ilja Reijngoud en slagwerker Lucas van Merwijk stelden het incasseringsvermogen van de aanwezigen danig op de proef. Het repertoire bestond voor een deel uit beproefde Latin-evergreens als ‘Bésame Mucho’ en ‘Perfidia’. Maar hier dus geen bolero’s of rumba’s, wat je misschien zou verwachten gezien Van Merwijks achtergrond (de vermaarde Cubop City Big Band). Hooguit gebruikte de drummer flarden van de oorspronkelijke ritmen in zijn avontuurlijke begeleidingspartijen en improvisaties.

De uitspraak van Max Roach, dat het drumstel een instrument is waar niet op gehengst dient te worden, maar dat met toewijding en smaak bespeeld moet worden, heeft Van Merwijk kennelijk ter harte genomen. Er zijn maar weinig percussionisten die hun kit binnen een of twee maten een vergelijkbaar aantal verschillende ritmen weten te ontfutselen. Maf hoor: een componist zou vier maanden nodig hebben om alle hier gespeelde structuren uit te schrijven, waarna een slagwerkgroep nog eens twee weken bezig zou zijn om het werk onder de knie te krijgen.

Het hielp natuurlijk dat de drummer over een stuk of zeven handen en een zeker zo groot aantal voeten beschikt. Nauwkeuriger gezegd: zijn linkervoet bediende een heel scala aan kleine onderdelen, zodat je een aantal malen geen flauw idee had wat de bron was van weer een nieuw ritmepatroon. Heel raar: ik kreeg het beeld door van een klassieke cochon de lait. Een speenvarken zoals dat in de binnenlanden van westelijk Louisiana een aantal uren boven een vuurkuil wordt geroosterd, waarnaar elk van de aanwezigen er om beurten onder het genot van een blikje Bud en een reefer zijn of haar stukje van afsnijdt. Net zolang tot je alle onderdelen, elke vezel van het dier geschat en gesavoureerd hebt. (Ja, zo wil iedereen wel varkensvlees eten.)

Met gemak bleef Ilja Reijngoud in deze barrages overeind. Met knopjes verbreedde hij het spectrum van zijn trombone. Met een daarvan creëerde hij een echo van zichzelf, zodat we ons allemaal in berg en dal bevonden, waar zoals bekend hoorngeschal klinkt. Met een ander knopje evoceerde Reijngoud een compleet bazuinkoor.

Na de branie van het duo excelleerde het trio van tenorist Simon Richter in smaakvolle interpretaties van selecties uit het Great American Songbook. Daarbij leek de lineariteit van de Lennie Tristano-school een leidraad. Dat resulteerde in songs met myriaden permutaties, waarbij met name gitarist Alexander Brott de grenzen van de melodieën opzocht. Daarbij waagde hij zich aan onmogelijke sprintjes en sprongetjes. Hier kwam, qua grip op het materiaal, niet zozeer een speenvarken als wel gitaargod Jimmy Raney in beeld.

Gedurende de uitvoering van de gruwelijk mooie ballad ”Tis Autumn’ stapte een slanke, rijzige blondine met een breedgerande hoed en witte handschoenen tot de elleboog nippend aan een Martini op me af, of ik een vuurtje had.

Eddy Determeyer

Aankondiging:
KLOMP Ilja Reijngoud en Lucas van Merwijk + Simon Rigter TRIO

Een dubbelconcert! Eindelijk mogen we weer zonder al teveel regels. Goed, een toegangsbewijs heeft u wel nodig. Kaartje zijn nu te koop via:
Eventbrite of aan de deur (zolang de voorraad strekt).

Set 1 Duo’ KLOMP’ Ilja Reijngoud (trb) en Lucas van Merwijk (dr).

Set 2: Simon Rigter Trio
Simon Rigter (sax), Alexander Brott (gt), Steven Willem Zwanink (b)

KLOMP Lucas van Merwijk (drums), Ilja Reijngoud (trombone)

Voor de pauze begint het met het gezelschap KLOMP, waar die naam vandaan komt is onbekend, maar dat wordt vast wel duidelijk als de beide heren komen spelen. Grote inspiratiebron voor drummer Lucas van Merwijk was het baanbrekende duo Misha Mengelberg/Han Bennink. Het idee om een dergelijk duo te vormen waarin je als drummer onbegrensde vrijheid hebt verdween nooit uit zijn hoofd. Van Merwijk initieerde sindsdien talloze projecten in uiteenlopende samenstellingen op het gebied van Cubaanse muziek, global groove, jazz en geïmproviseerde muziek. Nu vindt hij in Ilja Reijngoud, trombonist met een zelfde drang naar muzikale vrijheid, improvisatie en experiment, eindelijk de ideale muzikale duo partner. Een nieuw, eigenzinnig en briljant muzikaal avontuur is het gevolg.

Ilja Reijngoud nam op en speelde met Tom Harrell, Ivan Lins, Jimmy Bosch, James Morrison, Scofield, Pat Metheny, Lester Bowie, Dori Caymmi en vele anderen. Hij is vast lid van Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Houdini’s, The Cubop City Big Band, Lucas van Merwijk Music Machine, The Jasper van ‘t Hof Quartet. Hij leidt verschillende kleine groepen onder zijn eigen naam. Docent en bigbandleider aan zowel Amsterdam (CvA) als Rotterdam Conservatoria (Codarts). Winnaar van de Thelonious Monk Award, (VS 2003) en Edison Award, 2009. Tot dusver was hij vier keer solist bij het Metropole Orkest.

Als componist en arrangeur is de lijst van zijn opdrachtgevers behoorlijk gevarieerd; waaronder de WDR bigband, de HR bigband, beide orkesten van de Koninklijke Marine en Luchtmacht, het Metropole Orkest en de Cubop City BigBand. Solisten als Branford Marsalis, All Jarreau, Randy Brecker, Toots Thielemans, Jorgen van Rijen, Bart van Lier, Conrad Herwig, Branimir Slokar en Ben van Dijk speelden de afgelopen jaren zijn muziek. Hij nam meer dan 100 cd’s en 15 dvd’s op. Zijn cd The Shakespeare Album werd bekroond met een Edison. Ilja bespeelt exclusief een Kühnl & Hoyer-trombone.

Lucas van Merwijk staat al meer dan 30 jaar aan de voorgrond van de Europese latin, jazz en percussie scene. Hij werd door de lezers van De Slagwerkkrant tussen 1993 en 2020 vele malen gekozen tot beste jazz alsmede beste world/fusion drummer. Na een intensieve studie afro-cubaanse drums in Cuba bij drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba), werd Lucas actief als drummer en percussionist bij tal van groepen en artiesten in Nederland en Europa. Van Merwijk is niet alleen drummer maar leidt ook verschillende ensembles waaronder The Soul of Spanish Harlem, The Cubop City Big Band, Van Merwijks Music Machine, met jaarlijks wisselende thema’s, en de internationale wereldpercussie groep Drums United.

Naast dit alles is Lucas een veel gevraagd docent. Buiten zijn  docentschap aan het Conservatorium van Amsterdam, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops en masterclasses en doceert hij als freelance leraar aan diverse drums en percussie instituten in Europa, Azië en Amerika.

In 2010 ontvangt Van Merwijk de Global Act Award van het Muziek Centrum Nederland voor zijn gehele werk op het gebied van World Music. Van Merwijk heeft twee publicaties op zijn naam staan. WorldBeat; World rhythms for drum set (2013) en Advanced Coordination Studies (2017).
Beide heren zijn jazzhelden (klik op de naam):

Lucas van Merwijk

Ilja Reijngoud

Simon Rigter Trio

Simon Rigter (sax), Alexander Brott (gt), Steven Willem Zwanink (b)

Dit veelzijdige trio speelde los van elkaar over de hele wereld. De Nederlandse Simon Rigter volgde met saxofoonspelen zijn vader Bob Rigter op. Na zijn studies in Den Haag en Hilversum nam hij cd’s op met Dutch Jazz Orchestra, Jazz Orkest van het Concertgebouw, Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Curtis Fuller, Slide Hampton, John Marshall, Cees Slinger, Victor Kaihatu, Peter Beets, Ruud Breuls en Erik Doelman.Hij trad op met George Coleman, Joe Cohn, Jim Rotondi, Nancy Marano, Alvin Queen, Ferdinand Povel, Ruud Jacobs, Pim Jacobs, Frans Elsen, Rob van Kreeveld, Peter Beets en Marco Kegel en toerde in China, Denemarken, Duitsland, Ierland, India, Israël, Jamaica, Japan en Zuid-Amerika. Rigter speelt 1e tenor in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Bop2B, Equinox en The Ruud Kwintet van Breuls/Simon Rigter.
Alexander Brott is een Zweeds/Canadese gitarist en componist die speelt met enkele van ‘s werelds beste jazzmuzikanten in New York City en Europa. Na zijn afstuderen aan The Royal College of Music in Stockholm in 2015 werd hij al snel één van de meest gewilde gitaristen in Zweden, spelen en toeren met muzikanten als Amanda Sedgwick, Dwayne Clemons, Ulf Johansson Werre en Bernt Rosengren. Vervolgens ging hij voor lange tijd naar New York om daar iedere avond op te treden.
De Canadese bassist Steven Willem Zwanink. Sinds 2008 (een jaar na zijn afstuderen aan de McGill University in Montreal) woont hij in Nederland. Vanwege zijn stuwende swing, krachtige sound en uitzonderlijke creativiteit en flexibiliteit is hij inmiddels één van Nederlands meest gevraagde jazzbassisten. Hij heeft met zo goed als alle belangrijke Nederlandse jazzmusici gespeeld, maar ook met veel door Europa toerende internationale artiesten, het prestigieuze Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest. Hij doceert aan het conservatorium in Zwolle.

Entree €15,-